Pracownicy Urzędu Miejskiego oraz Bieszczadzkiego Centrum Turystyki i Promocji w Ustrzykach Dolnych przygotowali interesującą pozycję kulinarną pn. „Smaki bieszczadzkiego pogranicza Przewodnik zielarsko – kulinarny”.
Publikacja ta została wydana przez gminę Ustrzyki Dolne w ramach zadania pn. „Potrawy bieszczadzkie dziedzictwem kulturowym Podkarpacia – aktywizacja działań społecznych mieszkańców” z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.
Wcześniej wydane pozycje kulinarne w centrum, które przyczyniły się do popularyzacji kuchni bieszczadzkiej to: Potrawy bieszczadzkie polsko – ukraińskiego pogranicza oraz Potrawy
z Jałowego.
Obecna pozycja kulinarna pokazuje bogactwo kulinarne Bieszczadów zaliczane do dziedzictwa kulturowego Podkarpacia, gdzie przenikały się kultury: polska, rusińska, żydowska i niemiecka. Wpływy tych kultur odnoszą się również do przepisów zawartych w przewodniku. Przewodnik pokazuje również możliwość wykorzystania dziko rosnących roślin jako żywieniowych rezerw
z samej natury.
Wszystkim osobom, które przyczyniły się do wydania tej pozycji książkowej serdecznie dziękujemy!
Publikacja dostępna jest w siedzibie Bieszczadzkiego Centrum Turystyki i Promocji w Ustrzykach Dolnych, Rynek 16; Poniedziałek – Piątek w godzinach 8.00 – 17.00, Sobota 9.00 - 13.00.
Ilość sztuk przeznaczonych na cele promocyjne jest ograniczona.